Jordbær

For mange danskere er smagen af jordbær indbegrebet af sol, sommer og ferie hos mormor.


Vi har forskellige sorter, blandt andet Honeoye. Bærrene er store og indbydende med en god smag af jordbær og velegnede såvel friske som til marmelade. Honeoye har en god, mørkerød farve og en syrligsød smag.

Fakta*

• Allerede i Romerriget kendte man jordbær. Her brugte man dem som delikatesse og til medicin. Man dyrkede dog ikke jordbær som afgrøde, men samlede de vilde bær ind fra naturen.

• Fra 1300-tallet og frem ved man, at jordbær blev dyrket i Frankrig. Bærrene var en delikatesse forbeholdt hoffet og adelen.

• I 1500-tallet opdager læger og apotekere, at bærrene er velegnede til medicin mod åndedræts- og fordøjelsesproblemer.

• Milepælen i jordbærrets historie er året 1714, hvor nye arter af jordbærplanter kom til Europa med et skib fra Chile. Indtil da havde man kun dyrket vilde jordbærarter.

• Op gennem 1800-tallet begyndte man at udvikle nye jordbærsorter, hvoraf J.A. Dybdahl og Deutsch Evern i Danmark er nogle af de ældste kendte sorter.

• De danske jordbærmarker fylder tilsammen 1.000 hektar, hvilket svarer til størrelsen på Dyrehaven i København.

• I Danmark bliver der hvert år produceret 6.000 tons jordbær.

• Til sammenligning producerer USA - verdens største jordbærproducent - 736.000 tons om året, mens der i Spanien bliver plukket 255.000 tons.



*Kilde: Århus Stifttidende, 29. juni. 2007 www.stiften.dk